fbpx
06-48465536 info@vaforyou.nl

Loslaten, nu!

Alles op de eerste plaats willen zetten, niets jezelf willen ontzeggen en altijd alles maar aan willen pakken. Nou laat me je vertellen dat als je een verhuizing voor de deur hebt staan, dat je toch echt prioriteiten moet stellen. Tenminste, ik wel. Ik voelde de bui al hangen, schooljaar afronden, VA For You draaiende houden, twee kids proberen in het gareel te houden en dan ondertussen een hele verhuizing regelen met alles wat daarbij komt kijken (en dat is heel veel). Nee dat ging ik echt niet trekken, tijd dus om keuzes te maken. Echter er waren ook onvoorziene zaken, die blijkbaar naar je toe komen als je durft los te laten. Want dat is wat ik deed, los laten. Ik liet mijn bedrijf voor bepaalde tijd los. Ik zette het tijdelijk op een tweede plaats, dacht ik.

Wat er op de eerste plaats kwam

De keuze om mijn bedrijf even op een laag pitje te zetten was niet makkelijk, maar wel noodzakelijk. Ik wilde niet alle ballen hooghouden en ik wilde ergens rust creëren. Maar het tegengestelde gebeurde. Toen ik dacht dat ik alles netjes had afgerond voor de zomer en ik me opmaakte voor een heel andere drukte, namelijk die van de verhuizing, kreeg ik een mail van een potentiële klant. Hmm, bad timing, maar een goede deal laat je niet zomaar lopen. Het bleek een prachtige vrouw te zijn met een berg aan ambitie en werklust. Ze stroomde over van creativiteit en was bezig met het schrijven van een supergaaf programma. Dat programma wordt gemaakt voor teams van basisscholen, om leerkrachten, schoolleiders en directies weer te laten voelen hoe krachtig onderwijs kan zijn. Nou als dat niet goed in mijn straatje past, dan weet ik het ook niet meer. Fantastisch, hier kreeg ik een boel energie van. Dit moest zo zijn en kwam dus ook naar me toe.

Maar ik had wel een afspraak met mezelf gemaakt, ik zou mijn bedrijf even laten rusten en me richtten op andere zaken. Daarom hebben we onze samenwerking iets op de lange baan geschoven. Zij kan lekker verder werken aan de opbouw van haar programma en straks stap ik in om haar sparringpartner te zijn en haar taken uit handen te nemen.

Nog een eerste plaats?

Twee weken later, de telefoon gaat. Of ik het niet zie zitten om ZZP’ers in de bouw te gaan helpen. Je weet wel, die jongens die superhandig zijn en allerhande machines kunnen bedienen. De potige vrouw die ik aan de lijn had verzekerde me dat van de 10 aanbiedingen die ik zou krijgen er minstens 5 of 6 een samenwerking aan zouden willen gaan. Het was zelfs zo dat er waarschijnlijk meer dan 10 zich zouden aandienen, want de administratiekantoren kunnen het niet meer aan en ze zijn dringend op zoek naar mensen die wel raad weten met een slordige berg administratie. Tja, wat moest ik hier nou mee? De bouw? Zo niet mijn niche. Na een avondje dubben was ik er uit. Als het niet goed voelt en je voelt je niet geroepen, doe het dan niet. Dus voelsprieten uit, intuïtie aan en de knoop doorhakken. Deze liet ik aan mij voorbij gaan.

Geen ruimte meer op de eerste plaats

In dezelfde week kreeg ik ook aan appje binnen. Van een mede VA, een collega zo gezegd. Beide komen we van dezelfde opleiding aan de VA Business Academy. Laatst had ik haar gesproken op een netwerk bijeenkomst voor VA’s en we hadden heerlijk zitten kletsen in het zonnetje, glaasje erbij, voelde supergoed. Ik bewonderde haar oprecht over de enorme zeven-mijl-stappen die ze had gezet om haar bedrijf op poten te zetten. Maar ook zij heeft eerst het oude losgelaten en het nieuwe dat op haar af kwam heeft ze met open armen willen ontvangen. Waarom ze mij appte? Blijkbaar bewonderde ze ook iets in mij, want ze was op zoek naar een partner om mee samen te werken. Of ik daar ook iets voor voelde. Euhm, duh, ja natuurlijk! Dit was er weer zo een die aan kwam vliegen en waar ik geen seconde over na hoefde te denken. Dit pakte ik met beide handen aan.

Op de laatste plaats

Oh ja, rustig aan doen, laag pitje, prioriteiten stellen, eerste en tweede plaats. Hoe dan? Eerst nog maar even dat ene mailtje lezen dat ik gisteravond binnen kreeg. Oh nee hè, het zal toch niet waar zijn. Yep, de volgende aanvraag zat in mijn mailbox. Wat lief, weer via een collega VA, een buddy. Haar klant is op zoek naar een tekstschrijver, of ik daar voor open sta. Na een fikse discussie met mezelf, zei ik: ja ik sta er voor open.

Als je durft los te laten

Pffff, nou ondertussen ben ik verhuisd, tussen het werken door. In mijn nieuwe tuin bloeit niks meer door de droogte van de afgelopen tijd, maar mijn bedrijf bloeit als nooit te voren. Wat een geluk dat ik ervoor heb gekozen om los te laten, dat ik dat durfde en mezelf toe kon staan. Wist je trouwens dat ik ook op deze manier aan ons nieuwe huis ben gekomen. Na het 36e huis te hebben bezichtigd, was ik er zo ontzettend klaar mee. Ik had er de puf niet meer voor. “Zoek jij maar verder als je zo nodig wilt”, zei ik tegen mijn partner. Dus een goede week laten ging hij een huis bezichtigen, nog een week later hadden we het gekocht. Bizar, hoe het werkt, dat loslaten. Maar ik begin er aardig goed in te worden, dus ik ga er lekker mee door.

Het blijft altijd spannend, loslaten, want je hebt niet in de hand wat er naar je toe komt. Maar als je je wensen duidelijk uitspreekt en je hebt een doel voor ogen, vertrouw er dan op dat wat er naar je toe komt voor jou is. Speciaal voor jou en voor niemand anders. Het komst niet voor niets naar jou toe.

Ik help je er graag bij.

Enhousiaste groet,

Elma

VA For You