fbpx
06-48465536 info@vaforyou.nl

Leren delegeren als ondernemer

 

Wauw! Je bedrijf staat op de kaart, je hebt klanten, een leuk inkomen en je bent zeker groeiende met je bedrijf. Wat een fantastisch gevoel moet dat zijn. Je doet precies dat wat je voor ogen had en je besteedt de hele werkdag aan de leukste dingen. Het is tenslotte jouw bedrijf en jij kunt dus doen en laten wat je wilt toch? Jij houdt je toch alleen bezig met dat waar jij super goed in bent?…Niet?!… Ohw?… Waarom niet?…

Omdat er nou eenmaal zaken zijn waar je niet om heen kunt, al zou je het willen. Er blijven altijd taken die moeten, ook al ben je er niet goed in of vind je ze stomvervelend. Helaas, daar kan niemand wat aan veranderen. Wat je wel kunt veranderen is degene die de taken uitvoert. Jij hoeft dat namelijk vaak helemaal niet zelf te doen. Als je het goed regelt en slim aanpakt heb jij al voor een paar uur per week een assistent die precies voor jou wil doen wat jij liever niet zelf doet.

Een groeiend bedrijf

Goed, je bedrijf doet het dus leuk en je hebt genoeg klanten en inkomsten. Maar je denkt dat je nog veel verder kunt groeien. Je weet dat er een grotere markt is voor de dienst of het product dat jij te bieden hebt. Maar de vraag is of je dat kunt bereiken als je alles alleen blijft doen. Misschien is het handig om eens bij jezelf na te gaan hoeveel tijd je kwijt bent aan bijvoorbeeld je mail, content schrijven, nieuwsbrieven, socials, website, marketing enz enz. Deze activiteiten hebben allemaal te maken met je bedrijf en samen zijn ze van essentieel belang om je bedrijf draaiende te houden. Maar moet je ze altijd allemaal zelf afhandelen. Of zou je ook werk uit handen kunnen geven?

Spannend!

Veel ondernemers vinden het spannend om taken aan iemand anders over te laten. Want diegene kan het nooit zo goed als dat jij het zelf zou doen. Denk je. Want dat is zeker niet altijd waar. Er zijn genoeg specialisten die een bepaalde tool beter beheersen dan jij, makkelijker content kunnen opstellen of sneller een website gebouwd hebben. Ieder maakt gebruik van zijn eigen talenten en vaardigheden.

Stel dat jij het spannend vindt of lastig om taken uit handen te geven, hieronder vind je een aantal dingen waar ik aan denk bij ‘delegeren’:

  • Ik ben ergens goed in, een ander dus ook
  • Ik maak wel een foutje, een ander dus ook
  • Als ik alles zelf blijf doen heb ik minder tijd over voor mijn gezin en vrienden
  • Als ik wil (blijven) groeien kom ik tijd te kort, als ik alles zelf blijf doen
  • Als ik wil blijven doen waar ik goed in ben en waar ik blij van word, heb ik iemand nodig die me helpt, ondersteunt en mijn sparringpartner wil zijn.
  • Ik zoek meer rust als ondernemer en ik wil af van het schuldgevoel dat ik heb

Misschien komen er bij jou nog andere zaken boven drijven als je denkt aan ‘delegeren’. Het kan heel goed zijn dat jij een hele andere drempel ervaart om taken uit handen te geven. Maar waarom niet eens in overleg met iemand die aanbiedt jou te helpen? Een vrijblijvend gesprek levert altijd iets waardevols op. Het geeft altijd antwoord op een vraag, ook al is het misschien niet het antwoord dat je zocht of hoopte te krijgen.

VA als specialist

Een Virtueel Assistent wil jou helpen. Als VA ben ik er om ondernemers taken uit handen te nemen die ze zelf liever niet meer willen of kunnen doen. Willen omdat je ze gewoon niet leuk vindt, kunnen omdat je het gewoon te druk hebt of een bepaalde techniek niet beheerst. Ik doe mijn boekhouding ook niet zelf, ik heb ook hulp gevraagd aan een jurist met betrekking tot de AVG en ik heb ook hulp gevraagd bij het maken van mijn website, toen ik echt helemaal vastliep. Ik wil ook niet meer alles zelf doen. Ik doe het liefst datgene  waar ik goed in ben en waar ik superveel energie van krijg. Daarom zijn we toch ondernemer geworden! Als jij als ondernemer een specialistische VA aanhaakt, dan zit je gebakken. Natuurlijk is het een investering en natuurlijk kost het tijd om een nieuwe samenwerking op te zetten. Je moet vertrouwen in elkaar krijgen, leren van wat het beste werkt voor jullie samen.

Er zijn VA’s die zijn gespecialiseerd in Communicatie, Social Media, Business & Management Support, Sales of Marketing . Maar daarbinnen zijn er nog allerlei variaties aan te brengen. Er zijn namelijk ook genoeg VA’s die werkervaring uit een andere branche meenemen. De een is fotograaf, de ander leerkracht (ik) en weer een ander heeft een juridische achtergrond. Ook hebben veel VA’s een doelgroep waar ze zich op richten, hun niche. Je kunt dus op zoek gaan naar een VA die precies kan aansluiten bij jouw wensen. Dat geeft rust en vertrouwen. Dat biedt kansen voor jou als ondernemer om diegene binnen je bedrijf te krijgen die ook echt bij je past. Dan pas biedt een VA optimaal waarde.

Belangrijk en urgent

Als ondernemer blijf je natuurlijk altijd verantwoordelijk en je blijft ook altijd aan het roer staan van je bedrijf of organisatie. De taken die je altijd zelf zal blijven uit voeren zijn zeker te herkennen. Hoe zou je het vinden als jij als ondernemer al ruim van tevoren zou weten welke taken jij zelf moet doen en welke je zou kunnen uitbesteden? Cool, makkelijk, geweldig? Nou het is niet eens zo heel moeilijk om dat uit te vinden. Kijk maar naar het volgende schema:

Als een taak urgent en belangrijk is dan doe je het in eerste instantie altijd zelf. Maar stel nou dat het gaat om een belastingaangifte of iets anders wat aan tijd gebonden is en wat je niet zo goed zelf kan, dan zoek je daar de juiste persoon voor. Dit kan dus ook een eenmalig project zijn.

Als een taak niet urgent is, maar wel heel belangrijk is het juist de moeite waard om te bekijken wat een ander hierin voor jou kan betekenen. Iemand anders kan waarde geven aan je taak/opdracht/project/product die je zelf misschien niet in huis hebt. Je zou dat wel kunnen leren, maar dat kost weer extra tijd. Iemand anders heeft zich dit al eigen gemaakt en daar kun jij gebruik van maken.

Urgent, maar niet belangrijk. Je weet wel, die stroom aan mails die elke dag weer binnenkomt. Je moet er wel naar kijken, je wilt niet dat het zich opstapelt, maar is nou werkelijk elke mail belangrijk. Dit kan een VA heel goed voor je doen. In deze categorie zitten de taken die uitermate geschikt zijn om te delegeren. En het mooie is, jij bepaalt welke dat zijn.

Niet urgent en ook niet belangrijk, maar soms wel leuk om te doen. Als ondernemer kom je hier vaak niet aan toe. Een VA kan helpen om hier wel tijd voor vrij te maken. Als je andere taken niet meer hoeft te doen en je hebt het vertrouwen opgebouwd dat jouw VA goed begrepen heeft wie jij bent, wat jij doet en waar jij voor staat, dan is het tijd om los te laten.

VA For You

Als jij als ondernemer of hoofd van een organisatie ook wilt loslaten, wilt delegeren, dan ben ik er als VA For You. Het kan zijn dat je nog twijfelt, drempels ervaart of beren op de weg ziet. Gratis, vrijblijvend en direct waardevol, dat is een gesprek met mij. Door met je mee te kijken naar waar jij als ondernemer tegenaan loopt, waar de kansen liggen en waar ik waarde zou kunnen geven heb je direct inhoud waar je mee verder kunt. Ik geef concrete tips en mogelijkheden waar ik hulp en ondersteuning zou kunnen bieden.

En vergeet niet, dat jouw grootste concurrenten of al een VA hebben of erover nadenken, net als jij.  “Alleen ga je sneller, samen kom je verder”

Vraag jij een gratis gesprek aan?